Ebbe Schön

svensk litteraturvetare, folklivsforskare och författare

Ebbe Verner Schön, född 13 december 1929 i Brastads församling, Bohuslän,[2] död 4 augusti 2022[3] i Katarina distrikt i Stockholm,[4] var en svensk litteraturvetare, folklivsforskare och författare.

Ebbe Schön
Ebbe Schön.JPG
Ebbe Schön, 2007.
Född13 december 1929
Brastads församling, Lysekils kommun, Bohuslän, Sverige
Död4 augusti 2022[1] (92 år)
Katarina distrikt, Stockholm, Sverige
MedborgarskapSverige
SysselsättningEtnolog, författare, litteraturvetare
ArbetsgivareNordiska museet
Redigera Wikidata
Ebbe Schön välkomnar våren på Valborgsmässoafton på Skansen, Stockholm 30 april 2013.

KarriärRedigera

Ebbe Schön studerade etnologi, nordiska språk och slaviska språk vid Stockholms universitet, där han blev fil. kand. 1963. År 1973 disputerade han på en doktorsavhandling om Jan Fridegårds författarskap och blev docent i litteraturvetenskap

Han arbetade bland annat som radiotelegrafist, pressofficer och filmproducent vid Marinen samt var radio- och tv-producent vid Sveriges Radio och Sveriges Television. Genom åren medverkade han själv i många radio- och tv-program. År 1978 anställdes han vid Nordiska museet. I nästan två decennier var han chef för dess folkminnessamling och hade särskilt intresse för svenska bygdernas sägner om tomtar, troll, älvor, näckar och andra folktroväsen. Han undervisade vid universiteten i Stockholm och Linköping. Som föreläsare blev han välkänd över hela Sverige.

Ebbe Schön satt med i styrelsen för Vilhelm Moberg-Sällskapet och var korresponderande medlem av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur och Kungliga Örlogsmannasällskapet. Han var även medlem i Sällskapet Idun och Språkförsvaret.

Medverkan i TrolltiderRedigera

När SVT:s julkalender Trolltider repriserades 1985 under titeln Trolltider med trollkalender medverkade Schön som lucköppnare.[5] Vid varje lucköppning berättade han om ett nytt väsen inom folktron, exempelvis gengångare, gast och myling.[6] Dessa hedniska inslag kritiserades från kristet håll.[7][6]

BibliografiRedigera

  • Jan Fridegård och forntiden (doktorsavhandling) (1973)
  • Jan Fridegård (1978)
  • Julen förr i tiden (1980)
  • Folktro i Bohuslän (1983)
  • Älvor, vättar och andra väsen (1986)
  • Trollguld (1986)
  • Karolinens pojke (1988)
  • Folktrons år (1989)
  • Roddarpojken (1990)
  • Häxor och trolldom (1991)
  • Luffar-Olas rim och ramsor (1991)
  • Kungar, krig och katastrofer (1993)
  • Älskogens magi (1996)
  • Vår svenska tomte (1996)
  • Troll (1997)
  • Sjöjungfrur, stenhuggare och gnistapor (1997)
  • Svensk folktro A-Ö (1998)
  • Svenska traditioner (1998)
  • Troll och människa (1999)
  • Drakar och trollormar (1999)
  • De döda återvänder (2000)
  • Älvor, troll och talande träd (2000)
  • Folktro från förr (2001)
  • Skepnader i skymningen (2001)
  • Folktro om ödet och lyckan (2002)
  • Silverpipan (2002)
  • Trollkistan (2003)
  • Asa-Tors hammare (2004)
  • Folktrons ABC (2004)
  • Kungar, krig och katastrofer (ny utvidgad upplaga) (2005)
  • Vår svenske tomte (ny utvidgad upplaga) (2006)
  • Folktro på fäbodvall (2006)
  • Jätten i Brofjäll (2007)
  • Svenska sägner (2008)
  • Häxkonster och kärleksknep (2008)
  • Ödet och lyckan (ny upplaga av Folktro om ödet och lyckan) (2009)
  • Erotiska väsen (2010)
  • Kungar, krig och katastrofer (ny utvidgad upplaga) (2011)
  • Fotspår på röd granit (2012)
  • Gårdstomtens långa minne (2014)
  • Fan i båten (2015)
  • Mat, dryck och magi (2016)
  • Gårdstomten på Ryk (2018)
  • Vår svenske tomte (ny utvidgad upplaga) (2018)
  • Ängel med bockfot (2019)
  • Gårdstomtens tårar (2022)

Dessutom medverkar Ebbe Schön i ett flertal antologier, tidningar, tidskrifter och årsböcker, bland annat har han vid ett par tillfällen varit redaktör för tidskriften Fataburen.

Priser och utmärkelserRedigera

  • Studieförbundet Vuxenskolans folkbildningsstipendium med motiveringen: ”för att han genom folkbildning förmedlat folktro och traditioner djupt rotade i det svenska samhället” (1989)
  • Bohuslandstingets kulturpris (1990)
  • Mickelpriset tilldelat av Berättarnätet Kronoberg och Studieförbundet Vuxenskolan i Ljungby till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult med motiveringen: ”Ebbe Schön har grävt djupt i folktraditionens skatter och levandegjort ett fascinerande berättarstoff” (1999)
  • Gösta Berg-medaljen tilldelad av Kungliga Patriotiska Sällskapet ”för förtjänstfull kulturell gärning i Gösta Bergs anda” (2004)
  • Pris ur Jöran Sahlgrens prisfond tilldelat av Kungliga Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur ”för ett gediget, intresseväckande populärvetenskapligt författarskap i folkloristiska ämnen, där den senaste boken Asa-Tors hammare – Gudar och jättar i tro och tradition utgör en höjdpunkt” (2005)
  • Bohusläningens kulturpris med motiveringen: ”till Ebbe Schön som i en bred forskar- och författargärning förenar den vuxne forskarens sakkunskap med barnets fantasi och fascination inför det magiska i tillvaron och genom detta förklarar, bevarar och levandegör den bohuslänska folktron” (2011)

KällorRedigera

NoterRedigera

Externa länkarRedigera