Inger Alfvén

svensk författare

Inger Maria Alfvén, född 24 februari 1940[1] i Solna församling i Stockholms län, död 26 juli 2022[2][3] i Högalids distrikt i Stockholm,[4][5] var en svensk författare.

Inger Alfvén
Inger Alfvén
Inger Alfvén
Född24 februari 1940
Solna församling, Stockholms län
Död26 juli 2022 (82 år)
Högalids distrikt, Stockholm
YrkeFörfattare
NationalitetSvensk
SpråkSvenska
Verksam19642019
Make/makaMikael von Heijne
(g. 1962–1980)
Lars-Olof Franzén
(g. 1985–1991)
Johan Cullberg
(g. 1993–hans död 2022)
SläktingarHannes Alfvén (far)
Hugo Alfvén (farfars bror)

BiografiRedigera

Alfvén, som blev socionom 1964, arbetade bland annat som kurator. Hennes böcker gestaltar existentiella och moraliska konflikter såsom nedärvda könsroller, kärlek, livslång vänskap och ensamhet. Romanen Dotter till en dotter 1977 blev uppmärksammad men hon fick sitt stora genombrott med romanen S/Y Glädjen 1979.[6]

2002 debuterade Alfvén som dramatiker med pjäsen Regnbågens rot, som handlar om tre systrars liv och utveckling under det förra seklets sista decennier.

Alfvéns böcker består framför allt i den direkta återgivningen av vad som rör sig i människornas medvetanden.

FamiljRedigera

Inger Alfvén var gift första gången 1962–1980 med kirurgen Mikael von Heijne (född 1941), andra gången 1985–1991 med författaren Lars-Olof Franzén (1936–2009) och tredje gången från 1993 med psykiatrikern Johan Cullberg (1934–2022).[7]

Hon var dotter till Hannes Alfvén och brorsondotter till Hugo Alfvén.  

BibliografiRedigera

  • 1964Vinbergssnäckan
  • 1969Tusentals äpplen
  • 1971Lena-Bell
  • 1972Ta ner månen
  • 1976Städpatrullen
  • 1977Dotter till en dotter
  • 1979S/Y Glädjen (filmatiserades 1989, se S/Y Glädjen)
  • 1981Arvedelen
  • 1984Ur kackerlackors levnad
  • 1986Lyckans galosch
  • 1989Judiths teater (även filmatiserad som TV-serie, Judith)
  • 1992Elefantens öga
  • 1992Kvinnornas svarta bok
  • 1992Sex kvinnors lusta
  • 1994En moder har fyra döttrar
  • 1997Berget dit fjärilarna flyger för att dö
  • 1998När jag tänker på pengar
  • 1999Det blå skåpet
  • 2002Någon kom i båten
  • 2004Livets vatten
  • 2006Mandelkärnan
  • 2009När förnuftet sover
  • 2012Allt vi aldrig gjorde med varandra
  • 2015Berör mig inte, berör mig
  • 2019Tvilling

Priser och utmärkelserRedigera

KällorRedigera

FotnoterRedigera

  1. ^ Sveriges befolkning 1990. Ramsele: Svensk arkivinformation (SVAR), Riksarkivet. 2011. Libris 12076919. ISBN 9789188366917 
  2. ^ https://www.expressen.se/nyheter/forfattaren-inger-alfven-dod/
  3. ^ TT (26 juli 2022). ”Författaren Inger Alfvén död”. Svenska Dagbladet. https://www.svd.se/a/EaOkl5/forfattaren-inger-alfven-dod. Läst 26 juli 2022. 
  4. ^ TT (26 juli 2022). ”Författaren Inger Alfvén död”. Dagens Nyheter (DN). https://www.dn.se/kultur/forfattaren-inger-alfven-ar-dod/. Läst 26 juli 2022. 
  5. ^ ”Inger Maria Alfvén (Stockholm, 82 år)”. Merinfo.se. https://www.merinfo.se/person/Stockholm/Inger-Maria-Alfv%C3%A9n-1940/bjtb4-m011. Läst 26 juli 2022. 
  6. ^ Gradvall et al 2009, nr. 538
  7. ^ Elgenstierna Gustaf, red (2002). Riddarhusets stamtavlor (Version 3.0). Stockholm: Riddarhusdirektionen. Libris 8846085  A1594 tab 13 1/2B s 19.

Tryckta källorRedigera

Externa länkarRedigera