Portal:Huvudsida

Välkommen till Wikipedia
– den fria encyklopedin som alla kan redigera.
I dag är det onsdag den 10 augusti 2022 (vecka 32).
Just nu finns det 2 552 306 artiklar på svenska.


HSutvald2.svg
Utmärkt artikel
Gravyr av Thomas Percy.

Thomas Percy, född cirka 1560, död 8 november 1605 i Holbeche House, var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605. Percy var en av de första konspiratörerna att ansluta sig. Han var missnöjd med kung Jakob och hans sätt att styra landet. Tillsammans med vännen Robert Catesby hade Percy ett möte med Thomas Wintour, John Wright och Guy Fawkes i London den 20 maj 1604, där grunderna för krutkonspirationen lades. Konspirationen skulle nå sin kulmen den 5 november 1605 i och med sprängningen av det brittiska överhuset i Westminsterpalatset i samband med parlamentets öppnande. Dock misslyckades Fawkes, som skulle tända stubintråden till sprängladdningarna, med sitt uppdrag och hela konspirationen gick om intet.

Percy var den förste konspiratören att namnges av Fawkes under hans tortyrförhör. Han hade blivit förvarnad av Christopher Wright och tillsammans hade de flytt från London. Under sin flykt mötte de flera av de andra konspiratörerna och den 7 november nådde de Holbeche House, på gränsen till Staffordshire. Morgonen därpå anlände sheriffen av Worcester, tillsammans med en styrka på cirka tvåhundra män. Percy och Catesby sköts ihjäl av samma skott. Kort efter att Percy hade begravts grävdes han upp igen och halshöggs. Hans huvud skickades till London där det visades upp för allmän beskådning. ► Läs mer


Senast visade utmärkta artiklar: Lithium (singel av Nirvana)GråhakedoppingVictoria av Baden

PL Wiki Aktualnosci ikona.svg
Aktuella händelser
Olivia Newton-John

Pågående: Sommar i P1 (lista) Vegas sommarpratare (lista) Nato (Sveriges relation) Covid-19-pandemin (Europa Finland SverigeCoronakommissionenSjukdomen Viruset Vaccin )
Nyligen avlidna: Torgny Söderberg Ebbe Schön Ayman az-Zawahiri Ralf Långbacka Inger Alfvén
Pågående större krig: Rysslands invasion av Ukraina Burma Jemen Tigray
Val: Frankrike Sverige (Opinionsundersökningar) USA
Mest visad igår: Olivia Newton-John Lista topp 100

PL Wiki CzyWiesz ikona.svg
Visste du att …
Shinkai Karokhail.jpg


Redigera  Från Wikipedias nyaste artiklar  Arkiv
Datum10.svg
Dagens datum

Regalskeppet Vasa utställt på Vasamuseet i Stockholm.

10 augusti

Ecuadors nationaldag

Namnsdag: Lars (Sverige)  Lars, Lasse, Lorentz (finlandssvenska)

Denna dag i historien:

Fler händelser: 9 augusti  10 augusti  11 augusti
HS Skand.svg
Dagens skandinaviska artikel
Rapporten er utgitt av UNEP, FNs miljøprogram.

Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services (Global rapport om verdens naturtilstand) er en rapport utgitt av FNs Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (en del av UNEP, FNs miljøprogram). Rapporten ble utgitt 6. mai 2019 og omhandler den globale tilstanden for biologisk mangfold. I den hevdes det at menneskelig innvirkning på naturmiljøet siden 1970 har ført til at jordens biologiske mangfold har lidd en katastrofal tilbakegang. Tilbakegangen er uten sidestykke i menneskehetens historie. Et gjennomsnitt på rundt 25 % av alle undersøkte dyr- og plantegrupper er truet, hvilket betyr at 1 million arter står i fare for utryddelse.

Det som forårsaker disse endringene for økosystemer på landjorden og i ferskvann er først og fremst arealbruksendringer (landjord som utbygges). Andre årsaker er direkte utnyttelse og rovdrift på dyr, planter og andre organismer. Klimaendringene er et dirkete pådriv som stadig forverrer betydningen av de andre driverne. For de marine økosystemene er det utnyttelse i form av fiske som har størst betydning, deretter arealbruksendringer relatert til land og sjø.

Rapporten anbefaler at verden ikke bare gjennomfører naturbevaring i tradisjonell forstand, men at hele den økonomiske verdensorden tar en annen form, samt at folks personlige verdier endres. ► Les mer her.

Icon of three people in different shades of grey.svg

Wikipedia är en encyklopedi med öppet och fritt innehåll som utvecklas av frivilliga bidragsgivare från hela världen. Alla kan vara med och förbättra Wikipedia. Du också.

Wikimedia-logo.svg
Wikipedias systerprojekt
Commons-logo.svg Commons
Den fria mediedatabasen
Wiktionary small.svg Wiktionary
Den fria ordboken
Wikisource-logo.svg Wikisource
Det fria biblioteket
Wikibooks-logo.svg Wikibooks
Fria läroböcker och manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Den fria citatsamlingen
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Den fria reseguiden
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Den fria artförteckningen
Wikidata-logo.svg Wikidata
Den fria databasen
Wikimania.svg Wikimania
Konferensen för projekten om fri kunskap
Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Om projekten
Läs på ett annat språk